ככלל, התקנת מזוזות במשרד היא בגדר מנהג בלבד ואינה חובה על פי ההלכה בהנחה שאף אחד לא נמצא במשרד בשעות הליל. עם זאת, רבים נוהגים להתקין מזוזות גם בפתחי משרדים, במיוחד אם המשרד משמש כמקום עבודה קבוע לאורך ימים ושעות. 

 

למה כדאי להתקין מזוזות במשרד?

 

לקביעת מזוזה במשרד ישנה סגולה לפי ההלכה. על פי האמונה המזוזה מסמלת את הקשר בין האדם לבין המקום (ה’). בנוסף המזוזה היא למעשה תזכורת תמידית לאדם שקובע אותה לאהבת אלוקים ולמצוות שצריך לקיים. לפי המנהג, חלק הנוטים להניח את היד שלהם על המזוזה כשהם נכנסים לחדר, וחלק נוטים לנשק אותה. זוהי מצווה שמקרבת בין האדם לבין השם.

 

קביעת מזוזה במשרד היא מצווה חשובה שנועדה לשמור על בני הבית גם כאשר הם נמצאים מחוצה לו, לספק סגולה לפרנסה ועוד. זאת כנראה הסיבה שהרבה חילונים עדיין בוחרים לשמר את המצווה הזו – בשביל להעניק למשרד ויושביו – את הסגולות השונות שקביעת מזוזה מקיימת

 

בנוסף יש עוד יתרונות למזוזות במשרד:

 

– הן יוצרות תחושה של ביתיות ויהודיות. מזוזות מסורתיות מזכירות שמדובר במרחב יהודי מובהק.

 

– ניתן לשלב מזוזות עם עיצוב מודרני וסגנון משרדי. ישנן מזוזות מודרניות בסגנונות שונים שמשתלבות יפה עם העיצוב הכללי.

 

– מזוזות יפות ואיכותיות מוסיפות נופך אסתטי לחלל המשרד. הן יכולות לשמש כפריט דקורטיבי מרשים. 

 

– ניתן למקם מזוזות גם על קירות פנימיים במשרד, לא רק בפתחים, ובכך ליצור עניין ויזואלי.

 

איפה מתקינים מזוזות במשרד?

 

ישנם מספר מקרים וסוגי חדרים במשרדים ומקומות עבודה שכדאי לשקול בהם התקנת מזוזה:

 

חדרי ישיבות – חדר הישיבות הוא לב הפעילות של מקומות עבודה רבים, במיוחד עבור המזכירות. התקנת מזוזה בכניסה אליו מסמלת שכל הישיבות והדיונים החשובים מתקיימים תחת הגנתה וברכתה של המזוזה. 

 

חדר המנכ”ל/בעלים – חדר ההנהלה הבכירה הוא המקום שממנו מתקבלות ההחלטות האסטרטגיות עבור הארגון. מזוזה בפתח חדר זה מבטאת את הקשר למסורת ואת התקווה שההחלטות יהיו מוצלחות.

 

מטבחון/פינת קפה – מקומות מפגש חברתיים והפסקות קפה הם חלק חשוב בשגרת יום העבודה. מזוזה מסמלת שגם זמני ההפוגה וההתרעננות מתקיימים תחת חסותה. 

 

חללי עבודה משותפים – במשרדים מודרניים יש לעיתים חללי עבודה גדולים המאכלסים מספר עובדים. מזוזה אחת מרכזית יכולה “לכסות” חלל גדול כזה.

 

ספרייה/ארכיון – חדרים המכילים ידע מצטבר, מידע היסטורי ונכסי תרבות של הארגון ראויים אף הם להגנה ושמירה סמלית באמצעות מזוזה.

 

בנוסף, במקרה של משרד השייך ליהודי שומר מצוות, יש מקום לשקול התקנת מזוזה בכל חדרי המשרד ללא יוצא מן הכלל.

 

ממה עשויות מזוזות למשרד?

 

מזוזות מסורתיות עשויות בדרך כלל מחומרים טבעיים כמו עץ, מתכת או קלף. אולם, בעידן המודרני החלו לייצר מזוזות גם מחומרים מגוונים יותר, שחלקם מפתיעים לכאורה:

 

אחד החומרים הבלתי שגרתיים לייצור מזוזות מודרניות הוא בטון. מזוזות בטון הפכו לאחרונה לפריט פופולרי בעיצוב פנים מינימליסטי ותעשייתי. הן משלבות בין המסורת היהודית לבין סגנון עכשווי וייחודי. יתרונות הבטון כחומר למזוזה הם מרקם גס ואסתטי, עמידות גבוהה לאורך שנים רבות, מראה מודרני, אפשרות ליצירת צורות ודפוסים שונים, ועלות נמוכה יחסית. מזוזות בטון באות במגוון עיצובים, צבעים וגדלים וניתן להתאימן לכל סגנון פנים. הן מוסיפות נופך של עוצמה וקביעות ולכן הרבה אנשים מחליטים לקנות מזוזות בטון.

 

בנוסף, יש הטוענים שלמזוזה יש השפעות רוחניות ואנרגטיות על הסביבה. הן עשויות לייצר אווירה חיובית יותר, רוגע וביטחון. אנשים רבים מאמינים שמזוזה מגינה עליהם ודוחפת הצלחה. 

 

לכן, אף שאין חובה הלכתית, התקנת מזוזה יפה ואיכותית בכניסה למשרד ואולי אף בחדרים נוספים יכולה לתרום רבות לעיצוב, לאווירה ולתחושות העובדים והמבקרים במקום. כדאי לשקול זאת בעיצוב הפנימי של המשרד.